onload="menu('start')"
 
 

titel

Vanaf de laatste zondag van september tot 1 november is er een groot assortiment aan bloembollen beschikbaar.
Naast ons assortiment Alliums bieden we ook verschillende narcissen en zeldzame bloembollen aan, zoals
botanische tulpjes, irissen, druifjes en verwilderingsbollen.
Vanaf 1 november beginnen we op te potten en bieden we de bollen die overblijven aan in 't voorjaar in bloei.


Alliums


Het verspreidingsgebied van Allium is Aziƫ, het Middellands Zeegebied en het westen van Noord-Amerika.

de bekendste soort bij ons is de daslook, Allium ursinum ssp. ursinum die zich in de bostuin soms naar hartelust uitzaait. Kleinbollige Alliums en die een verdikte wortel vormen (schacht) zich geschikt voor verwildering. De grote bollen Allium worden na het tweede jaar het best gerooid en op een warme plaats bewaard (ong. 25 graden) en in november opnieuw uitgeplant op een andere plaats. Ze moeten tamelijk diep worden geplant in een goede vruchtbare grond , verse stalmest in het plantgat mengen is uit den boze. Goeie versteerde stalmest rond de plant leggen in het najaar zodat de voedingsstoffen in de grond dringen tijdens de winter geeft een zeer goed resultaat. De meeste van deze grotere Alliums zijn uitstekende snijbloemen en houden zeer lang in de vaas. 

Sommige soorten kan men uitstekend drogen zoals vb. A. christophii, A. schubertii en A. sphaerocephalon ssp. sphaerocephalon. Bij sommige Alliumsoorten is het blad lelijk, men kan deze wegknippen van zodra de bloem zichtbaar wordt in het hart van de plant. Ze worden het best geplant tussen de vaste planten in zodat het blad weinig zichtbaar is.

Op enkele uitzonderingen na zoals de Allium moly zijn de meeste Alliums zonminnend.
De kleinbollige Alliums kan men gemakkelijk zelf zaaien en deze zijn meestal bloeibaar na 3 jaar;

Het is belangrijk om ze het eerste jaar niet te verspenen zodat ze rustig de tijd krijgen om hun bol te vormen. Tijdens deze periode moet men ze wel af en toe bijmesten.