onload="menu('start')"
 
 


Nieuwe aanwinsten voor 2013

Naar gelang de periode van oppotten zijn de volgende nieuwigheden te koop vanaf:

*5 : vanaf mei 2013                            *6 : vanaf juni 2013                      *9 : vanaf september 2013

Indien niets vermeld, zijn ze reeds beschikbaar tot zover de voorraad strekt.


Achillea ‘Saucy Seduction’
Duizendblad met felroze bloemen met wit oogje geselecteerd door Blooms of Bressingham. Goede snijbloem met hoogte tot 65 cm, bloeiperiode: 6-9, uitgebloeide bloemen uitknippen en om de 3 jaar scheuren en herplanten in goede grond. *6

Allium oschaninii
Deze ongekende looksoort is afkomstig uit de bergen ten zuiden van de Fergana vallei in Oezbekistan. Deze soort is nauw verwant met onze keukenui en valt op door het opgeblazen deel van de stengel op zo’n 30 cm van de grond. De plant wordt zo’n meter hoog en na de bloei is de bloem zeer goed bruikbaar in droogboeketten.

Anemone x hybrida ‘Margarete’
Rijkbloeiende herfstanemoon met halfdubbele,  grote, roze bloemen tot 80 cm hoog. Bloeiperiode: 9-10.
 Voor een plaats in volle zon of halfschaduw. *6

Arisaema serratum var. mayebarae
Deze varïeteit, inheems in Zuid-Japan, bloeit vroeger dan de gewone A. serratum. De donkerkarmijnrode bloeischede is veel langer dan bij de gewone soort en ze verschijnt vóór het ingedeelde blad zich ontvouwt.
De witte strepen op de bloeischede kenmerkend voor de gewone vorm zijn hier minimaal. Krachtige plant die
 kan uitgroeien tot 150 cm in vruchtbare grond. Voor een humusrijke en goed doorlatende plaats in halfschaduw.*6

Arisaema thunbergii subsp. urashima
Deze ondersoort van de wijdverspreide soort  A. thunbergii, is inheems in Oost-Japan waar er vele verschillende cultivars van verkocht worden. De vorm die hier aangeboden wordt, heeft een witte bloeischede met paarsbruine vlekken aan de basis. De bloem bevindt zich dicht tegen de grond en verschijnt samen met het ingedeelde blad. Het is een gemakkelijke soort die heel snel mooie groepen vormt in goed gedraineerde, humusrijke grond in de (half)schaduw.*6

Asclepias incarnata
Deze waardplant voor de rups van de monarchvlinder heeft niet alleen mooie bloemen maar ook prachtige zaaddozen. De rups en vlinder eten de bladeren van de zijdeplant en slaan het vergif op in hun lichaam  waardoor ze worden gemeden door insecteneters.  De roze, lichtgeurende bloemen verschijnen in juli-augustus en bereiken een hoogte tot 140 cm. Voor een standplaats in volle zon.

Aster novae-angliae ‘Barr’s Pink’
Een van de betere roze bloeiende, hoge asters tot 130 cm. Bloeiperiode: 9-10 Hoeft meestal geen steun, is een goeie vlinder- en bijenlokker. Voor een droge, zonnige standplaats. *6

Aster novae-angliae ‘Herbstschnee’
Goede, witbloeiende aster tot 130 cm, bloeiperiode: 9-10, vlinderlokker.  *6

Astrantia  ‘Florence’ ®
Deze nieuwe selectie van het Zeeuws Knoopje, veredelt door Future Plants, is een topper in het assortiment. Lavendelroze bloemen met wat groen in het hart en een oneindig lange bloeiperiode vanaf juni. Hoogte 75 cm. Verdraagt ook vochtige grond en is een uitstekende snijbloem.

Bergenia ciliata
Bladverliezende schoenlappersplant die opvalt door zijn grote, ronde bladeren die aan boven-en onderkant zijn bedekt met zachte haartjes. Heeft wat bescherming nodig tegen vroege vorst in de lente. Groeit traag.
Hoogte 30-40 cm (breedte  30-45 cm) Voor een humusrijke standplaats in zon of halfschaduw.
Bloeiperiode april-mei. *6

Centaurea montana ‘Black Sprite’
Deze bergkorenbloem heeft een exotische uitstraling met zijn zwartpaarse, sterachtige bloemblaadjes en grijsgroen blad. Het is tevens een uitstekende snijbloem. Hoogte  35 cm en breedte 40 tot 50 cm. Na de eerste bloei hard terugknippen om te verjongen en tijdens de bloei de uitgebloeide bloemen wegknippen. Verdraagt droogte als de plant goed ingeworteld is.  *6

Deinanthe bifida BSWJ 5655
Weinig gekende schaduwplant met groot, zachtgroen blad en roze met witte bloemen tot 45 cm hoog.
Afkomstig uit Azië. Voor vochtige, goed gedraineerde grond in halfschaduw. Bloeiperiode 7-8
(beperkt voorradig)

Delphinium ‘Moonlight’ ®
Opvallende ridderspoor met lichtlila bloemen en zachtgeel hart tot 1 m hoog en 40 cm breed. Bloeiperiode  5-6.
 Dit is de meest dubbelbloemige van de Highlander reeks. *9

Delphinium belladonna ‘Yellow Pearl’
Nieuwe ridderspoor met blauwe bloemen en geel hart. Hoogte 100 cm, bloei  6-9. *6

Delphinium elatum ‘Gossamer’
Ridderspoor met lichtblauwe bloemen en groene bij. Hoogte  125 cm, bloeiperiode 6-9. Hoeft niet gesteund
te worden. Opletten voor de slakken. Om de 3 à 4 jaar uithalen en herplanten in voedzame grond.
Regelmatig bijmesten. *6

Dendranthema ‘Mrs Jessie Cooper’
Zeer sterke chrysant met opvallende felroze, enkele bloemen tot 90 cm hoog. Bloeiperiode augustus tot oktober. Mooi in combinatie met Liriope exiliflora. Ontdekt door Amos Perry in 1940. Eén van mijn favorieten.

Dianthus ‘James Portman’
Zeer geurende Dianthus uit de plumarius groep met paarsrode bloemen die witgerand zijn.
Hoogte 20-40 cm, bloeiperiode 5-9.

Echinacea ‘Elton Knight’(AGM)
Naar mijn mening nog altijd één van de beste en bloeirijkste Echinacea’s in roze-paarse  kleur. Genoemd naar Thomas Andrew Knight, één van de stichters en latere voorzitter van de Royal Horticultural Society. Hij woonde op Elton Hall waar Anthony Brooks hoofdtuinier was en kweker van deze prachtige plant. Hoogte 90 cm Bloeiperiode  6-9. Voor volle zon. Opletten voor de slakken bij het uitlopen.  Kalkminnend.

Echinacea ‘Secret Joy’®
Selectie van Terra Nova met lichtgeurende, roomgele, dubbele bloemen tot 70 cm hoog.
Bloeiperiode 7-9.  Opletten voor slakken bij het uitlopen. Kalkminnend. *9

Echinacea ‘Summer Cloud’®
Enkelbloemige, rozerode zonnehoed op zwarte stelen, aparte kleur, hoogte: 60 cm, bloeiperiode 6-9. *9

Echinops sphaeocephalus ‘Arctic Glow’
Deze kogeldistel is inheems in Europa en West-Azië en is een echte vlinderlokker. Het blad is zilvergroen, stekelig en diep ingesneden en donzig wit aan de onderzijde. De stengels zijn bruinrood.  Bloeit goed, ook op magere, droge grond en is compacter dan de soort. Vermijd te rijke grond, zo niet valt de plant om en moet
men steun geven. Hoogte 90 cm. *6


Epimedium grandiflorum ‘Koji’
Grote, mooie lavendelkleurige bloemen boven een lichtgroen blad, hoogte 25 cm en bloeiperiode april tot mei. Voor lichtzure grond in halfschaduw onder bladverliezende bomen.

Euphorbia ‘Graigy Burn’
Eén van de best in de amygdaloides soorten. Donkere, roodbruine stengels en blad, met in de lente lichtgroene bloemen. (4-5) Hoogte 50 cm. Zeer winterhard tot onder -15°.
Deze plant werd ontdekt in de tuin van Craigieburn, Schotland.

Geranium sanguineum ‘Ankum’s Pride’
Mooie selectie van Coen Jansen met een verwijzing in de naam naar het dorpje Ankum waar Coen zijn kwekerij runt. Deze zaailing uit ‘Jubilee Pink’ kreeg in 2005 meer dan verdiend  een AGM in de RHS trials in Engeland.
De bloemen zijn  levendig roze met rode adertjes en verschijnen van begin mei tot augustus en geven daarna nog een nabloei. Hoogte  30 cm.  *6

Geranium ‘Azure Rush’®
Deze hybride uit ‘Rozanne’ heeft alle goeie eigenschappen meegekregen, lange bloeiperiode van mei tot november en grote, lichtblauwe bloemen (doorsnede 5,5 cm). Deze nieuwe hybride blijft echter compacter dan de gekende ‘Rozanne’, die al vlug een grote oppervlakte bedekt, en soms over de buurplanten heen groeit. Hoogte 30 cm. Voor een plaats in volle zon.

Geranium nodosum ‘Silverwood’
Eén van de beste aanwinsten voor Geraniums in schaduwplaatsen die dan ook nog droogte verdraagt. Zuiver witte bloemen, hoogte 60 cm en donkergroen, blinkend blad. Groeit veel trager dan de gewone roze nodosum. Bloeiperiode  6-9. *6

Geranium phaeum ‘Lily Lovell’
Deze selectie uit de phaeum groep heeft iets grotere paarse bloemen dan de soort, en een lichtgroen blad. Een ideale plant voor de bostuin in halfschaduw of schaduw. Bloeiperiode 4-6. Hoogte tot 60 cm. Mooi in combinatie met Polystichum makinoi  of met Hosta’s. *6

Geranium ‘Sylvia’s Surprise’ ®
Deze wallichianum selectie werd ontdekt door Sylvia Morrow (UK) en verdeeld door Blooms of Bressingham.
Het is een prachtige aanwinst  met grote, roze bloemen en wit hart, als het ware de roze tegenhanger van
 G. ‘Rozanne’. Hoogte  41 cm, breedte  70 cm en een zeer lange bloeiperiode van mei tot november.
Voor volle zon of halfschaduw. *6

Gillenia trifoliata ‘Pink Profusion’
Deze roze vorm van de Gillenia werd gespot in de Mount Cuba Gardens in de USA. Een zeer goeie, langbloeiende aanwinst voor halfschaduwrijke plaatsen. Hoogte 80 cm, bloeiperiode 5-7. Het blad loopt donker uit. Voor de uitzondering geen kwekersrecht.

Helenium ‘Baudirector Linne’ (AGM)
Stevige, hoge Helenium met warme, bruinoranje bloemen tot 150 cm hoog, ideaal als achtergrond in de border, bloeiperiode  8-10. Mooi in combinatie met Miscanthus ‘Mario’ en Aconitum carmichaelii var. wilsonii.
Werd genoemd naar de landschapsarchitect Otto Linne die Hammer Park in Hamburg opnieuw heeft aangelegd in 1919. *5

Helenium ‘Marion Nickig’
Selectie van Peter en Bärbel zur Linden uit 1998 en genoemd naar Marion Nickig, een gekende, botanische fotografe. Deze Helenium is in tegenstelling tot vele andere soorten een trage groeier, bloeiperiode 8-10, hoogte 105 cm.

Helianthus ‘Carine’
Zaailing uit Helianthus ‘Lemon Queen’ met zachtgele bloemen van augustus tot oktober voor een plaats in volle zon. Hoogte 150 cm. Mooi in combinatie met Vernonia angustifolia x missurica of met Miscanthus ‘Ferner Osten’.

Heuchera ‘Brownfinch’
Selectie uit de H. cylindrica groep met zilvergevlekt, groen blad. De bloeiaren zijn terracotta  bruin en bloeien eindeloos door. Vlinder- en bijenlokker. Voor een plaats in de zon of halfschaduw. Hoogte 60 cm. *6

Heuchera ‘Miracle’
®
Een zuster zaailing van H. ‘Tiramisu’ van de kwekerij van Thierry Delabroye. Opmerkelijk heeft deze nieuwe cultivar roze bloemen wat ongewoon is, daar de meeste villosa hybriden roomwit bloeien. In koeler weer verkleurt het blad in tinten van steenrood met groengele randen en zilveren onderzijde. Bij warmer weer verkleurt het blad weer groener.  Hoogte 35 cm. *9

Heuchera ‘Spellbound’®
Nieuwe selectie van Terra Nova uit kruising van H. villosa met H. micrantha. Het zilver blad met roze-paarse tinten is een aanwinst vooraan in de border. Het blad is diepgelobd en gekarteld.
Hoogte 40 cm en bloeiperiode van mei tot november met talrijke witte bloempjes aan fijne stelen. *9

Heuchera ‘Van Gogh’®
(Master Painters reeks) Deze selectie van Thierry Delabroye viel onmiddellijk op door zijn rode kleur in de nerven en de brede, groene randen rond het blad. De bloemen zijn daarenboven rozerood Hoogte 40 cm en bloeiperiode 5-7 Voor volle zon of halfschaduw. *9

Hosta ‘Hope’
Vinder: Hansen van Shady Oaks Nursery. Deze mini Hosta heeft ronde, grijsgroene blaadjes met gele rand, afstammeling van H. ‘Baby Bunting’. Hoogte tot 10 cm, trage groeier. De paarse bloemen verschijnen in augustus. *5

Hosta ‘Praying Hands’
Vinder : G. Williams 1996 (ouders onbekend)
Deze Hosta is een vreemde eend in de bijt met zijn omhoog wijzend, gevouwen, groen blad met roomwitte rand. De bladeren zijn relatief dik, de slakken vinden dit maar niks. Het is een relatief trage groeier en de lila bloemen zijn niet geurend. Hoogte tot 60 cm. Meestal zijn er maar twee soorten liefhebbers voor deze schoonheid : zij die het prachtig vinden, en zij die het helemaal niets vinden. *5


Hosta’ Swizzle Sticks’
Vinder : Herold/AHS/Walek
Hosta met stevig, hartvormig, groen blad met rode bladvoet. De niet geurende lila bloemen verschijnen in augustus tot 40 cm.

Iris sibirica ‘Snow Prince’
(Tiffney 1990, Diploid). Toen ik de eerste keer de foto van deze iris zag was ik er meteen voor gewonnen. De buitenste bloemblaadjes zijn ivoorkleurig met in het midden een blauwe vingerafdruk. Het binnenste van de bloem is wit. Bloeiperiode  mei-juni. Hoogte: 110 cm. Groeit iets vlugger aan in een vochtiger bodem.

Kalimeris mongolica ‘Antonia’
Deze kalimeris is ontstaan in de tuin van Dieter Gaissmayer in Duitsland met bloemen in een blauwlila kleur, veel intenser dan de andere gekende soorten. Hoogte 90 cm, in lichte grond soms wat steun nodig, maar wat een lange bloeiperiode. *6

Ornithogalum saudersiae
Deze Afrikaanse vogelmelk uit de familie van de Asparagaceae werd genoemd naar Mrs. Katharine Saunders, een gekende plantenverzamelaarster en artieste, die in 1887 enkele bollen stuurde naar de Royal Botanical Garden in Kew, Londen. Uit een rozet met donkergroen, blinkend, zwaardvormig blad  (50 cm) verschijnen in juli de witte bloemen met een opvallend zwart oog tot  1 meter hoog. De knollen worden het best geplant in april-mei op een doorlatende, humusrijke grond in volle zon.  Ook zeer mooi in een grote groep. Deze soort is een uitstekende snijbloem. De gehele plant is giftig.

Paeonia ‘Festivity’®
Deze mooie pioen valt op door zijn grote, roze bloemen met een zilveren randje. Hoogte 90 cm, bloeiperiode 5-6. Kwekersrecht. *6

Paeonia ‘Garden Treasure’
Intersectionale Itoh-hybride van Hollingworth 1984. Halfdubbele, gele, naar citroen geurende bloemen in mei, juni. Hoogte 60-75 cm. Hoeft niet gesteund te worden. Hart is crème tot groen met roze stigma’s. Veel zijknoppen en lange bloei. Zeer winterhard ! *6

Paeonia ‘Honey Gold’
Lactiflora hybride van kwekerij Klehm USA 1976. Sterke, heerlijke geur met wit en crème bloemen en geel hart. Japans type met 3 tot 4 zijknoppen. Hoogte tot 90 cm voor een standplaats in volle zon. Uitstekende snijbloem op stevige stelen en satijnachtig licht blad. Bloei mei-juni. (midseason). *6

Paeonia ‘Jan van Leeuwen’
Lactiflora hybride van Van Leeuwen 1928 (Japanse vorm). Enkele, witte bloemen met een groot, geel hart, lichtgeurend, hoogte 90 cm, bloeiperiode juni. *6

Paeonia ‘Mother’s Choice’
Lactiflora hybride geïntroduceerd in 1950 door Glassock. Won in 1993 de Gouden Medaille van de American Paeonia Society. Deze pioen heeft zeer grote, witte, dubbele bloemen, is zeer geurend en bloeirijk en tevens een uitstekende snijbloem. Bloeiperiode  5-6, Hoogte 1 m. *6

Paeonia ‘My Love’
(lactiflora x peregrina+lactiflora) 1992 Hollingsworth Donald, Maryville, Missouri USA.
Prachtige pioen met roze, parelmoerkleurige, dubbele bloemen tot 80-100 cm. Is een goede snijbloem en lichtgeurend. Bloeiperiode  mei-juni  *6

Papaver ‘Burning Heart’
Toen ik deze papaver voor het eerst zag in de tuin van Amoena was ik er meteen weg van. De opvallende roze kleur is niet gemakkelijk te combineren met andere roze tinten maar wel met paars of donker, zoals donkere Sedums of groene tinten zoals Acanthus soorten. Hoogte 90 cm. Bloeiperiode 5-6. Plant papavers nooit op de voorgrond, want na de bloei gaan ze in zomerslaap en dan heb je een leegte in de voorgrond. Plant ze halfweg de border en plant er een gipskruid voor of een donkere Sedum.

Persicaria amplexicaule ‘Fat Domino’®
Deze duizendknoop valt op door zijn uitzonderlijk dikke bloeiaren en warmrode kleur. Selectie van Chris Ghyselen. Hoogte: 120-150 cm. Bloeiperiode: 7-11 Voor volle zon of halfschaduw in niet te droge grond.*6

Persicaria amplexicaule ‘Rowden Gem’
Selectie uit Rowden Gardens, de kwekerij van John Carter in Devon (nationale collectie van Persicaria). De mauve-roze bloemen zijn zeer elegant en opvallend. Hoogte: 120 cm. Bloeiperiode 7-9. *6

Phlox divaricata ‘Blue Moon’
De divaricata groep bij de Phloxen is onmisbaar in de voorgrond van de border in het voorjaar. De bloei houdt aan gedurende verschillende weken en de fijne geur is zeer aangenaam. Deze blauwviolette selectie is een mooie aanwinst in het assortiment. Het is tevens een vlinder- en bijenplant en is bodembedekkend. Hoogte 40 cm en bloeiperiode 5-6. Voor een standplaats in de zon of in halfschaduw. *6

Phlox ‘Sweet Summer’ ®reeks
Toen wij vorig jaar de kweekvelden bezochten van Dito Plants vielen deze Phloxen ons meteen op. Prachtige kleuren, zeer bloeirijk en stevig op hun stelen, het resultaat van 13 jaar kruisingswerk, verzekerde Huub ons, en ze mogen gezien worden. Wij hebben  alvast een 4-tal soorten opgenomen in ons assortiment :
Phlox ‘Sweet Summer Wine’ : fuchsiarood
Phlox ‘Sweet Summer Ocean’ : blauw
Phlox ‘Sweet Summer Festival’ : lichtroze met opvallend groot rood hart, hoogte 40 cm
Phlox ‘Sweet Summer Fantasy’ : purper met opvallend groot wit hart, hoogte 80 cm

Physostegia virginiana ‘Miss Manners’
Witte variant van de zeer gekende scharnierplant gevonden in de tuin van Darrell Probst, met dit verschil dat deze witte vorm niet woekert. Is een goeie snijbloem en mooi in combinatie met
 bv. Lilium ‘Black Beauty’. Hoogte: 75 cm  Bloeiperiode : 7-9. *9

Polistichum makinoi  (Makino’s hulstvaren)
Deze prachtige varen valt op door zijn licht, olijfgroene bladeren met satijnen glans en aantrekkelijke bruine schubben op de hoofdstengels. De groei vertrekt vanuit een korte, stompe maar rechtopgaande wortelstok. De bladeren zijn lancetvormig, driehoekig tot breed, uitstaand, leerachtig en dubbel geveerd. Net als vele varens vermeerderen ze zich door sporen die worden gedragen aan de onderzijde van het blad en variëren in kleur van geel-bruin tot zwart.  P. makinoi is inheems in de bergen en bossen van Zuid-Azië, in de streken Oost-India naar China en naar de Filippijnen. Verdraagt diepe schaduw en verlangt een vochtige, doch goed gedraineerde bodem rijk aan humus. De bladeren zijn zeer bruikbaar in bloemstukken. Zeer winterhard.


Primula ‘Innisfree’
Nieuwe selectie van Joe Kennedy uit 2011 en genoemd naar het eiland uit het gedicht van
W. Yeats : ‘The Lake Isle of Innisfree’. Deze vroegbloeier heeft donkere, olijfbruine bladeren met helderrode bloemen en een geel oogje. Om de 3 jaar opnemen en scheuren,  na de bloei. *6

Sedum ‘Chocolate Drop’
Nieuwe, lage sedum met zachtroze bloemen, ook ideaal als potplant tot 25 cm. Bloeiperiode: 7-8, kan wat schaduw verdragen. (Candy-reeks) *9

Stachys ‘Pink Cotton Candy’
Deze betonie heeft dezelfde goede eigenschappen als Stachys ‘Hummelo’ wat groei en bloei betreft, maar dan in een zachtroze kleur. Deze werd ontdekt in 2003 in de botanische tuin van Chicago door Richard Hawke. Hoogte 60 cm Bloeiperiode 5-8. Voor een plaats in volle zon of halfschaduw. *6

Thalictrum flavum ‘Illuminator’
Deze hoge ruit (150 cm) valt op door zijn chartreuse, groengele kleur bij het uitlopen van het blad. Later op het seizoen verkleurt de plant naar blauwgrijs en bloeit met zachtgele bloemen in juni tot augustus. Bij veel wind, steun geven. *6

Thalictrum isopyroides
Lage ruit afkomstig uit Afghanistan, Pakistan, Causasus en Turkije met fijne, blauwgroene blaadjes en groenig gele bloemen tot 45 cm hoog. Bloeiperiode : 6-7. Voor een niet te droge, humusrijke standplaats in volle zon of halfschaduw.

Trillium of boslelie behoort tot het grootste geslacht van wildbloemen: de naam zegt het : tri: alle delen van de plant zijn drie-delig : 3 bloemblaadjes, 3 kelkblaadjes, 3 kroonblaadjes. Na de bloei verschijnt een zwart vruchtje waarvan de mieren graag het vruchtvlees eten. Als je de bloem plukt sterft de knol, dus als je deze verplant, spit dan diep genoeg en laat de stengel en het blad er aan.

Trillium erectum
Deze Trillium valt op door zijn dieprode kleur en opwaarts kijkende bloemen. Hoogte 40 cm, bloeiperiode april-mei. Zeer winterhard tot -35 °C. De bloemen hebben een onaangename geur,
daar ze worden bestoven door vliegen. Herkomst  Noord-Amerika.

Trillium grandiflorum
Zonder twijfel de meest gekende en populaire Trillium, gemakkelijk te houden in goeie condities en uitgroeiend tot een stevige pol met een hoogte tot 40 cm. De grote, donkergroene bladeren zijn niet gevlekt, maar hebben soms wel bij het uitlopen een rode schijn.


Trillium luteum
Deze boslelie is wijd verspreid  in Noord-Carolina, Georgia, Tennessee en Kentucky en plant men het best in de schaduw van bladverliezende bomen op een humusrijke plaats. De naar citroen geurende bloemen hebben een doorsnede tot 9 cm en het grote blad is mooi gevlekt. Hoogte 25 cm. Bloeiperiode  april-mei.

Trillium sessile
De naam van deze eerder kleine Trillium verwijst naar de laagzittende bloem die slechts tot 9 cm reikt. Bloeiperiode april – juni. De plant is inheems in het centrale deel van het oosten van de Verenigde Staten en het Ozark gebergte. De geur van de bloem is onaangenaam. Het blad daarentegen is meestal prachtig gevlekt.

Trollius x cultorum ‘Cheddar’
Deze kogelbloem , met de zachtgele kleur van Cheddar kaas was een tweede generatie zaailing uit
T. ‘Alabaster’ gevonden door Coen Jansen in Dalfsen. Volgens Coen is deze T.‘Cheddar’ veel sterker
en bloeirijker dan T. ‘Alabaster’. Hoogte  50 cm Bloei  5-6. *6

Veronicastrum virginicum ‘Adoration’
Deze hoge ereprijs is een nieuwe, stevige selectie van Piet Oudolf,  met lila bloemen uit roze knopjes en purperen stengels tot 150 cm. Bloeiperiode 7-8. Een goeie aanwinst voor het assortiment. *6

Veronicastrum virginicum ‘Cupid’
Nieuwe, lagere ereprijs met intens blauwviolette bloemen tot 1 à 1,2 m. Bloeiperiode 6-8, voor een voedzame plaats in zon of halfschaduw. *6

Woodwardia unigemmata
Inheemse varen uit Oost-Azië, Himalaya, met prachtige, wintergroene, overhangende bladeren die in de lente bronskleurig ontluiken.  Aan de punt van elk blad verschijnt een broedbolletje die bij het raken van de bodem een nieuwe plant vormt. De eerste winters afdekken. Hoogte 150 cm